KOCAELİ - İHA/ Kocaeli’de düzenlenen “Yapay Zeka ve Geleceğin Meslekleri” söyleşisinde gençlerle bir araya gelen Prof. Dr. Yavuz Samur, dijital güvenlik konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Samur, “Senin en çok kullandığın uygulamalar WhatsApp ve Instagram. Buradaki mesajların okunuyor, aynı zamanda analiz ediliyor. Çok büyük bir güçten bahsediyoruz. Bizi ayrıca dinliyorlar,” dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Samur, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği EnFest etkinliğine konuk oldu. “Yapay Zeka ve Geleceğin Meslekleri” başlıklı söyleşide konuşan Samur, yapay zekanın nasıl çalıştığını örneklerle anlattı.
“Herkesin keşfetinde farklı videolar var. Bunların her biri size özel tasarlanıyor. Peki Instagram nelerden hoşlandığınızı nasıl biliyor? Beğenilerimize, izlediğimiz videolara, girdiğimiz sitelere bakıyor. Instagram mesajlarımızı okuyor mudur? Instagram ve WhatsApp kime ait? Mark Zuckerberg’e ait. Senin en çok kullandığın uygulamalar WhatsApp ve Instagram. Buradaki mesajların okunuyor, aynı zamanda analiz ediliyor. Çok büyük bir güçten bahsediyoruz. Bizi ayrıca dinliyorlar. Bugün yapay zekayı konuşacağız, akşam bir bakacaksınız keşfette yapay zeka ile ilgili içerikler çıkacak. Mesela Instagram’da bir videoyu izlemeye başlıyorsunuz, 3 saniye izleyip geçtiniz. Instagram’a diyor ki, ‘Ben bunu beğenmedim.’ Keşfet sayfanızı sizin beğendiğiniz içeriklere göre ayarlıyor.”
“Makine, İnsandan Daha İyi Öğrendi”
Sözlerine yapay zekanın gelişimiyle devam eden Prof. Dr. Yavuz Samur şunları söyledi:
“Google’a girip bir şeyler arıyoruz. Karşımıza bir sürü sayfa çıkıyor. Örneğin, ‘Bana Kocaeli’deki en iyi 10 restoranı göster’ diyorum. Önceden 100 bin liste çıkarken, şu anda milyonlarca liste çıkıyor. Bunlar birer değer veriyor. O kadar çok büyüdü ki, biz buna ‘Big Data’ diyoruz. Ama bu büyük bilgi o kadar çok büyüyünce, ‘Bu veri çok büyüdü’ dedik. Bizim için anlamlı değil. Biz bunu anlamlı hâle getirdik ve makineye dedik ki: ‘Sen bu veriyi öğren.’ Makineye öğrenmeyi öğrettik. Makine ve bilgisayara bir program yazdık. İnsan nasıl öğrenir? Bunu makineye yükledik. Makine, bir insandan daha iyi öğrendi. Bunun adı makine öğrenmesi. Siz Google’a ‘Kocaeli’deki en iyi restoran’ yazınca, en iyi restoranlar otomatik olarak çıkıyor. Yapay zeka bunun da ötesinde bir şey. Biz makineye öğrenmeyi öğrettik, makine bizim davranışlarımızı öğrendi; ama biz makineden daha fazlasını istemeye başladık.”